top of page

JOHAN MATSANDERS

Kvalitetsdrycker med råvaran i fokus

Goda, alkoholfria drycker producerade i Sverige har inte alltid varit en självklarhet på marknaden. Många gånger har man fått nöja sig med vatten, läsk eller ett alkoholfritt vin med varierande nivå på smak. Det är en av anledningarna till att Johan Matsanders, mannen bakom Färna Odlingar, har satsat starkt på sina premiumdrycker.

 

Han är uppväxt på gård och har alltid haft ett stort intresse av att framställa dryck i olika former. Redan under uppväxten gjorde han ofta saft och must av gårdens frukt och bär. Då lades grunden för ett stort odlingsintresse som han idag får leva ut till fullo med Färna Odlingar.  

Vinnare ÅFV 22 Färna Odlingar Foto Evan Pantiel.jpg
farnaodlingar_6_low.jpg

"Små röda rabarber och svarta vinbär är arbetskrävande grödor. Mycket arbete är manuellt och skörden är endast en liten del av jobbet." 

farnaodlingar8.JPG

Johan är lärare i grunden, men när möjligheten att inleda ett samarbete med Färna Herrgård uppstod var det ett enkelt val att satsa på den gamla kärleken för drycker av olika slag. På markerna runt herrgården odlar han svarta vinbär och rabarber – två grödor som växer bra i den lokala floran, men som framförallt är jäsbara och passar bra i flytande form. Resultatet har blivit två stilla drycker, tre mousserande, en bag-in-box och en glögg.

 

Små röda rabarber och svarta vinbär är arbetskrävande grödor. Mycket arbete är manuellt och skörden är endast en liten del av jobbet. Jorden måste förberedas och grödorna behöver planteras i raka rader med rätt avstånd för att man genom hela säsongen ska kunna sköta ogräs, bevattning, gödning och slutligen skörd. Trots att det är mycket jobb är Johan fast besluten om att bara använda sin egen odling och inte importera, vilket gör honom ganska unik i branschen. Dessutom är Färna Odlingar både miljö- och klimatcertifierad.

"Trots att det är mycket jobb är Johan fast besluten om att bara använda sin egen odling och inte importera, vilket gör honom ganska unik i branschen." 

bottom of page