top of page
farnaodlingar_24_edited.jpg

FÄRNA ODLINGAR

Mitt i det natursköna Bergslagen i Västmanland

Våra odlingar finns på Färna Herrgårds domäner. Affärsidén är att sälja premiumprodukter av högsta kvalitet från vår egen odling av svarta vinbär och rabarber. ​

 

2014 sattes de första vinbärs- och rabarberplantorna. Sedan dess har vi utökat planteringen och i dagsläget finns 50 000 vinbärsplantor och 20 000 rabarberplantor.

 

En vinbärsplanta räknas som vuxen först efter fem år, och rabarberplantor tar ända upp till sju år på sig att etablera sitt rotsystem. Livslängden på de vuxna växterna beror på vilken typ av jord de växer i och hur man väljer att sköta dem. Därför kan antal skördeår variera mellan drygt 10 till flera decennier.

"Rabarbersorterna kräver mycket arbete med ogrässkötsel och skörd, men i gengäld får man en fantastisk smak. " 

Image by Jason Leung

SVARTA VINBÄR MED MOGEN SMAK

Rabarber i all ära, men om man är ute efter en fylligare smak passar svarta vinbär perfekt. Ben Conan, sorten som odlas på Färna, gör sig bra både som stilla och mousserande dryck och passar ypperligt som ersättare för rödvin. De finns också kallpressade i bag-in-box med 100% svartavinbär – en kraftig dryck som passar bra som frukostshot eller i drinkar. Svartvinbärssorten har en smakfull och utvecklad karaktär som dessutom passar väldigt bra som glögg. Färna Odlingars svartvinbärsglögg har en mogen, fyllig smak med ton av lakrits och körsbär som värmer gott under vinterhalvåret.

RABARBER AV HÖGSTA KVALITET

Johans 20 000 rabarberplantor är av sorterna Frambozen Rood och Sutton som är förhållandevis söta i smaken och har en härlig hallonröd färg. Rabarbersorterna kräver mycket arbete med ogrässkötsel och skörd, men i gengäld får man en fantastisk smak. För att framställa den fina drycken ska rabarbern först skördas stjälk för stjälk och blasten ska skäras av, innan den till slut kan krossas, pressas och pastöriseras. Resultatet blir ett perfekt alkoholfritt alternativ till vitt vin.

Image by Sergey Kotenev
bottom of page